Welcome to my blog, hope you enjoy reading
RSS

Friday, July 10, 2009

Kursus Ketua & Penolong Ketua Kelas,SMK Hillcrest - 27 June 2009.

*Sebenarnya,benda ni dah lama dah.tapi baru sekarang nak post.Tapi x pe,daripada x de langsung.kan kan? *

Hari tu,aku terbangun lewat.Aduyaii,pukul berapa aku x sure.tapi mmg lambt.aku dah kelam-kabut gila dah.Dia org ckp 7.30 dah kena daftarkan diri.So,aku kelam-kabut lah.Mandi + Solat + Siap2 g skola.Time nak bersiap ni.Aku semangat gila.hahaha,x caya en?aku pakai uniform sekolah smart-smart,bertali leher.dan x lupa juga pada minyak rambut Brylcreem aku tu.Pastu buat style rmbt belah tengah.After that,sapu minyak wangi.Perghhhh!mantap kan?nak kuar rumah,aku pakai kasut itam.mmg jakun habis la weii.

pastu sampai je skola,aku terus menuju ke kelas aku.Time tu ade Hari Mesra Pelanggan.Dengan erti kata lain,hari amik report-card.wahhh,parents aku x amik.Dia org g Perak.So,kakak aku yang 2nd yang amik.wah wah,semua igt itu mak aku.Yess,muda kan?

Time menuju ke kelas.Aku nampak ketua dgn penolong pakai baju sukan.heii,aku ke korang yang salah pakai baju?hmm,biarlah.aku terus ke kelas.Then,aku terpandang kat satu group ketua dgn penolong.Semua pakai baju sukan.Alamak deii,aku la yang salah pakai baju.

Without wasting the time,aku terus keluar skola dan balik rumah,tuka baju.Haishh,pak pandir tol larr.Sampai kat pintu pagar,aku dah nampak Fasilitator dah sampai.waduhh,x leh lambat lagi ke bang?Pastu aku terus lari ke rumah.Tuka baju dan pakai baju sukan ‘Zaaba’ aku yg berwarna biru tu.Biarlah Zaaba dpt no last,tp semangat sukan aku still ade..(Perghh,poyo gila.Padahal keje aku mengadap buku je).

Alhamdulillah,aku sampai skola before 7.30.Kaunter daftar x bkk lagi.adoii.dia org ni x prepare baik2 la.Kerusi nak ddk pon x de.fasi dah dtg pon masih belum daftar.Gila lar.AH !balun je la.janji aku dtg ke skola before 7.30.then,g daftar dan amik kerusi dan amik port kat dewan.kerusi pon amik kat kelas aku.haishh,kena naik tangga,dah lah kelas aku tingkat ats skali.

Dalam pukul 8 lebih,baru start.majlis di mulakan dengan ucapan kata-kata aluan oleh Saudari Farah Hanum.Then,agenda pon mula !pengetua bagi speech..adoii~aku dah menongkat dagu dahh.Tidak kurang juga setiap minit aku melihat jam tangan aku..Bila la nak habis ni?

Hmm,aku ingatkan dia org ni satu kolej..Tapi,anggapan aku salah.aku tgk dia org macam x ngam la..Then,bila slide show dibuka,dia org ni dari Petra Training Consultant (PTC)..Bila dia org dia taarufkan,ruapanya dia org ni datang dari pelbagai kolej,adoiii!mana satu betul ni?mcm mana dia org boleh bersua?berkenalan?AH,lantak lah..Aku baya auw kursus ni.janji bayaran aku ni memberi impak kepada diriku ni.

Then,pengetua perkenalkan penceramah & fasi yang ade.Rupanya,abang chubby tu pencemarah time tu.Hehehe,dia pon bg tau nama dia.Dia suruh ingat nama dia.lepas ni dia akan tanya.Dia pon bg tau nama dia ; Abdul Muntaqim B.Zulkipli. Abdul Muntaqim B.Zulkipli. Abdul Muntaqim B.Zulkipli.

Heii,3 times he repeat his name.ok!aku pon dah ingat nama dia.Finally,dia suruh panggil dia ; Abang Naim.Ha?tekejut en?Nama lain,panggil lain.Naim dgn Abdul Muntaqim,jauh beza tu.Ntahh,dia suke nama Naim tu kot.So,panggil je la.Tapi kita org x pggl dia Abg Naim,kita org pggl dia Abang je.hehehe.leceh nak panggil panjang2. Dia ni suka show gigi dia. xpe xpe,gigi dia lawa.teruskan show anda tu (mcm memerli,tapi sebenarnya tak !)

So,before dia nak mulakan agenda dia tu.Dia ajar kita org 'Tepuk Semangat'.Best weii tepukan dia tu.Aku layan je..Then,dia buat trademark utk kursus tu.Tepuk tu aku x leh explain kat sini la.Nanti jadi macam banggla promote carpet la pulak.Hehehe!ok,when they shout 'PERHATIANN'.we must answer it ; Hillcrest.Erkkk?geli kan?Like what abg naim said ; Baru ade perasaan cinta akan sekolah.LadyGAGAGAGAGAGA !

Pastu,kertas A4 diedarkan.Mulalah aktiviti kita org.Abg Naim tu pon suruh kita org listkan ; 10 perkara yang kita x boleh buat / x tau nak buat.Bila dah siap.Dia bagi masa dlm 10 minit utk carik org yg tau buat perkara tu.Dapatkan tanda tangannya.Contohnye,aku x reti baiki basikal.So,aku kena carik org yang pandai baiki basikal tu sbg penyelamat.Kiranya,aku ade masalah.then,masalah tu akn diatasi oleh org yg tau buat benda tu.ada paham?Meh aku listkan 10 perkara yang x boleh nak buat.Tapi x smpi 10 pon.

Tak pandai design t-shirt - Ntah,aku dah lupe.hahahaha,aku main suruh dia sign je *
Tak reti edit gambar – Ada budak f2 tu.x igt nama.
Tak pandai pilih lagu yg best – Dah lupa*
Tak boleh buat pilihan yang tepat – Dah Lupa *
Tak pandai hias rumah – Dah Lupa *
Tak boleh berfoya-foya – Adzrin
Tak boleh hidup kalo x de pempuan – Andrew

8 hingga 10 aku x tau nak tulis apa.Ntah r,dah perfect kot aku ni.hehehe,x de lah.aku cuma x tau nak tulis apa.

( * ) mean,aku suruh org tu tanda tangan.tau ke x,janji kertas aku penuh.Hahahaha !Malas nak tanya org lah.hehehe,sorry abang naim!

Yang baju putih tu ler Abang Naim.Chubby en?Yang baju purple tu sajo je nak enterframe.


Then,aktiviti diteruskan.Time ni gila sikit la.Sorang kena berdiri atas meja,menghadap kebelakang.nanti orang yg berdiri akan tumbang ke belakang dan org yg ade belakang tu akan sambut.Sape ade keyakinan diri,no hal lah.U know guys ?group aku dgn adik-adik molek kecik tu.adoii,badan aku 60 Kilo.larat ke dia org tahan aku ?Sebagai jalan penyelesaiannya,aku x buat aktiviti ni.hahahaha !tugas aku hanyalah sambut dia org je.Bila abg naim tanya sape x buat lagi.aku diam je.malas aku~lalalala,kalau aku bg tau kang.nanti aku kena buat dgn abg fasi.mampus la kalo mcm tu.




Mcm ni lah kena tumbang.Pastu org belakang akn buat tgn mcm tu pastu sambut org yg tumbang.hehehehe,itu andrew !suspen je dia ni nak tumbang.


Yang ni out !kan Abang Naim kan ?hahaha,kena tumbang dengan keadaan badaan tegak.nanti tumbang pon akan terbaring.Ni sampai terduduk.Melampau ! (drpd aku,x try langsung)


Pastu,aktiviti diteruskan dengan ceramah.yeayy,baru nak start ceramahnya.Hmm,ceramahnya sekejap je dan benda yg dia nak bg tau amat lah sikit dan simple.Dia Cuma nak bg tau 5 perkara je.dan cara nak buat 5 perkara tu cuma 4 perkara je.Memang sikit gila.Tapi bagi aku mempunyai maksud yang mendalam.Sebab everything start dgn 5 perkara tu.X de 5 perkara,anda bukanlah seorang pemimpin.dan cara nak jadi pemimpin,senang je.Kena amalkan 4 perkara tu.Kiranya 5 perkara tu sbg akar la,4 perkara tu sbg dahan yang rimbun.x de akar,x de lah dahan yg rimbun.Hmm,meh aku listkan.X faham?bukak kamus.malas aku nak explain kat sini.kalo nak tau sgt,jmp aku je la senang.x nak jmp ak?jmp ketua/penolong lain.ok?


Apa itu Pemimpin?Pemimpin itu – Kuasa,Pengaruh,Motivasi,Karisma ( Penampilan ) dan Khadam ( Pekerja ).

4 cara Memperkasa kepimpinan.

1.ada tujuan
2.adakan hubungan –hormat & Kasih-sayang
3.buat mesyuarat
4.berilmu


Aku confirm,korang mesti clear.kan kan?So,x yah la aku explain.


Yopp,semua org adalah pemimpin.Sekurang-kurangnya,kita memimpin diri kita sendiri.X parasan kan yang kita semua ni pemimpin?

Baju putih tu Abg Naim.Baju Hijau terang tu Abg Syahiran.


Then,tibalah masa yang dinanti-nantikan.iaitu masa rehat..yeapyyy,time aku nak makan..gulp gulp,perut berkeroncong dah ni.And 1 more thing,hari ni aku terpaksa korban 1 hari utk diet.hahaha,before ni aku diet.so,hari ni aku x diet sbb makanan yg dihidangkan sangatlah mengiurkan.dah la x diet,aku balun nasi 3 bungkus.x caya en?hehehe.yela,tgk la lauk dia ; telur + sayur + ayam masak merah.perghhh!meletop~

Hari ni kan Hari Mesra Pelanggan.So,kat hujung kantin ada jualan buku.Hmm,macam biasalah.Kalau dtg skola,buku akan jadi murah.Buku rujukan RM20,dia hanya jual RM3 shj.Murah kan?rugi beb sapa x beli.aku pon beli jugak.belek-belek buku,balik kang aku beli.sbb lepas ni kena masuk dewan balik.aktiviti sambung balik.

Masa yang diberikan hanyalah 15 minit je.tapi kita org spend dalam setengah jam.Hehehe,gila la.tapi abg naim x marah.senyum lak tu.adoii,pastu show gigi dia lagi .nasib gigi dia lawa.pastu,mulalah aktiviti berkumpulan.kumpulan dibentuk melalui tingkatan.aku form 3,so aku group form 3 lah.Menengah rendah kena buat lakonan,menengah atas kena buat debate.adoii.aku dah lah suka bab bertengkar mulut ni.kalo masuk debate,confirm menang.hehehe,tapi aku menengah rendah.hina gila rendah rendah ni.tapi x pe.Im the senior of the menengah rendah.Am I right?


Ni group aku.Lek je duduk atas rumput.

pastu discuss masalah dan jalan penyelesaian.pastu discuss psl lakonan.masa kita org pikir dalam masa 15 minit.Tup tup,lakonan berjalan dgn lancar.wahh,hebat hebat.hebat mmg hebat.tapi adakah lakonan itu menarik perhatian penonton?lakonan tu bosan?best ke x?(ask ur self).lakonan kita org psl kurang ajar terhadap guru.guru yang di kurang ajar kan tu guru di skola kita org.ehehe,kiranya mengutuk la.

Then,persembahan di mulakan dengan budak f1.hehehe,aku kisah pon.sebab kalo start dgn f1,group aku tetap performance yg ke-3.kalo start dgn f5,group aku still performance yg ke-3.kan kan?advantages jadi form 3.hehehe,nombor ongg,


Aku bertindak sbg intoducer.Lastly,aku bagi kesimpulan.Bagi aku,tu perkara mudah sbb aku dah biasa ckp di khalayak ramai.so,x de lah gentar sgt (ayat poyo).yang dibulatkan,itu lah aku!



Ha,mula lah nak gadoh ni!tunggu,panggil aku dulu !

Then,group f4 dgn f5 x buat persembahan sbb dia org dah buat debate time perbicangan tu.so,dia org dtg depan dan bg kesimpulan je.

Finally,Abang Fakhrul sebagai wakil fasi bagi speech sebagai penutup.walamak bebb!ayat dia syahdu gila.Muka pon,alahaii.mcm nak …… je.tak pe,dia ni control sikit.hehehe!then,he changed our trademark..When he ask ; Siapa anda? We answer it ; Saya Pemimpin..When we combine together,it will become ; Siapa anda?Saya Pemimpin !ladyGAGAGAGAGA!sbb tu kalo korang perasan,instant Yahoo Messenger aku mcm ni ; Siapa anda?Saya pemimpin! YES!SAYA PEMIMPIN !Semua ni gara-gara abang ni lah.tapi x pe,aku layan gila dgn ayt dia ni.Serius !Mcm best je ayat dia..Maybe this trademark will become my motto..

Then,Saudari Farah Hanum amik alih tugas dia sebagai pengerusi majlis mengumumkan bahawa ; Kursus ketua dan penolong sudah sampai ke penghujung !yeayyy,pihak sekolah bagi penghargaan kat Fasilitator yg terlibat pastu habis!semua org boleh balik.
Bagi aku la kan,kursus ni KURENG sikit.Bukan apa,dia org buat 5 jam je.Mana cukup?Fasilitator dah ok,penceramah dah ok.Tapi buat 5 jam je.aktiviti terbatas,x boleh buat banyak sgt.Tapi x mengapalah.yang penting isi ceramah hari itu yang penting.perkara yang dia org bg tau dan aku rasa penting semuanya aku dah catat dalam notebook.sampai skarang masih ade lagi.harap x hilang lah note tu.boleh aku belek next time.

Anyway,a special credits kepada semua Fasilitator yang terlibat..

1-Abdul Muntaqim Bin Zulkipli (Abang Naim ) – Penceramah / Ketua program.
2- Mohd Syahiran Bin Muhammad ( KUIS )– Fasi group Form 5
3-Muhd Fairul Bin Muhd Nawawi ( UIAM )– Fasi group from 4
4- Muhammad Aizuddin bin Mohd. Zamrin ( UiTM Shah Alam ) – Fasi group form 3
5- Fakhrul Hazim bin Azmi (Monash University) – Fasi group From 2
5-Shazwani binti Sanusi ( Johor ) – Fasi group Form 1
6-Noor Adibah binti Othman ( UIAM ) - Fasi group Form 1

-------------------------------------------------------


Bila balik tu,aku sambar 2 bungkus nasi yang x habis tadi tu bwk balik rumah.hahahaha.pastu beli buku then balik !hehehehe,

Hari penat sikit lah.Sebab pukul 2,aku kena rushing g tuisyen yang terletak di KL jauh nun di sana.G sana pon kena naik train.tapi Alhamdulillah,kakak aku yang amik report-card aku tu hantarkan aku kat terminal.yeayyy~save mase aku sikit.daripada kena tunggu bas..

Sampai je kat KL,aku terus beli candy.Sebab takut mengantok dalam kelas disebabkan badan aku letih ni.Tapi alhamdulilllah,badan aku ok dan boleh concentrate dlm kelas.

---------------------------------------

Beberapa hari selepasnya,aku dah mula jaga Karisma aku.hehehehe!kalo korang perasan,aku malas pakai Tie,siap Faliq tny aku ; Farith,asl x pakai tie?aku hanya jawab ; malas..Nampak kan aku dah berubah?

Then,aku dah start pakai minyak rambut.Then,Hafiz tegur aku kat science lab ; Farith,kau nampak hensem r hari ni.kenapa ek?aku hanya jawab ; Oh yeke?x pasan lak.tetibe,Faliq yang duduk semeja dengan kita org pon menyampok ; EH!x de lahh.macho sudeyh..Then,dua ekor ni gadoh.adoii,rambut punya psl,dah gadohh.

Bukan tu je,aku pon pakai minyak wangi gak time sekolah.Tapi tgk keadaan r.minyak wangi aku murah je.Pakai je,sekejap je berbau,pastu dah ilang dah bau.

BOYS.

GIRLS.

Ok lah,je kot daripada aku..

Assalamualaikum !

Bio-Rith !

P/S ; semua pic ni..aku curik dari abg fasi..hahahahahaha!sorry~anyway,thank u kpd abg syahiran & abg aizudin ats gamba anda semua.sian,gamba kena curi !

4 comments:

Anonymous said...

apa mksud "macm nak..."? tu???

Ahmad Farith said...

hahahaha.
aku tau sape kau 'anonymous'..
dr segi soklan pon dah boleh agak.
pikir la sendiri ape tmpt kosong tu.
tp tu benda positif,bukan negatif !

(ayt mcm menghina,tp nak memuji.mls nak tulis situ,kang kembang-kecut kang)

strewberimanes said...

ko patut berbangga ade akak cm aku
pentingkan adek2
hahaha

dushhhh muke sdri ;p

Ahmad Farith said...

cehhh,banggo la tu..lepas ni hantar smpi depan tuisyen lah ek.baru best,

Post a Comment