Welcome to my blog, hope you enjoy reading
RSS

Saturday, December 12, 2009

Ujian MRSM 2009.

Aku apply MRSM ni lambat..Lepas PMR baru aku bkk web MARA.Time tu gak ler baru tehegeh-hegeh nak g pej.MARA nak dptkan pin-code..Leceh !

Bkn habes PMR,esok tu aku pergi..TIDAK ! semggu selepas tu baru aku pergi..Itu pon kwn aku ingatkan aku ; Kau dah apply MRSM ? Fuhh,thank u ! Naseb ak x melepas chance nih.

Disebabkan ak apply lmbt,maka tarikh ujian ak pon lambat.Ciss ! Kawan aku ade dapat Isnin,Selasa pon ada gak..Cuba teka aku bila ? hehe,ak pny ujian hari jumaat.Gila babi lmbt en ?

Di pendekkan cerita,ak pon tny lah kwn2 aku yg dah amk ujian..Rata-rata ckp math susah,sc lak senang..Mungkin math ssh sebab formula ? Sebab time PMR,formula akn diberi..Time ni,x de pulak.Tu yg semua garu kepala.Dan yg plg best,test guna komp.Tak de ler dok hitam2 kan jwpn.Phew lega ! Dah lama aku x pegang pensil ni weii !

Aku pon tanya la Afiq,my classmate who already done his test ;

" Afiq,kau pegi kol bape ? "
" Aku pegi kol 12.30,tepat2 kol 2 aku smpi sana "

Fuhh,1 jam stgh w0o perjalanan..Aku tny lg kwn aku sorang ni.Dia sama date dgn aku,cuma dia dah gerak awl sikit ;

" U dah smpi ? "
" Yop,i betolak kol 5,dalam kol 7 baru i jumpa MRSM tuh. "

Ha,amik kau ! 2 jam..Tadi 1 jam stgh.Adoi,camne ni ? Ok,ak amk tgh-tgh la..1 jam 45 minit.Hahaha,x leh blahh ~

Tiba-tiba aku tersentak..Test aku hari jumaat,ada Solat Jumaat.Aku lak mengong sgt g apply pg.Mmg rushing ar.Jap ! Kalo 2 jam perjalanan,test kol 8.30,nak gerak kol bape ? Lepas subuh la jawabnya.

* * *

Pukul 5.30 gua dah bangkit.Semangat punya pasal.Tapi still x reti tok mandi.Mandi awl2 buat apa ? Subuh x masuk lagi..Azan dah laung,ak pon masuk bilik air.Ahh,nak berak la pulak.dok la kat dlm jamban 10 minit.keluar je,jam dah menunjukkan pukul 6.Aku dah pucat,kol bape nk betolak ?

Sudah la lambat,aku pulak boleh lagi pakai T-shirt time Solat Subuh.Lepas solat baru nak pakai baju sekolah yang lengkap.ish ish..Pastu,mak aku lak dah siap dah.dah dok bawah terjerit-jerit ;

" Peh cepat sikiiit ! "
" iyo makk.dah siap dah.kejap kejap "

Yela tu dah siap,padahal baru nak pakai deadorant..baru nak pakai minyak rambut,ayah aku dah start enjine.Ish ! Mmg kacau daun.Dah pakai siap2,aku pon turun la bawah..pastu naik atas balik,beg tetinggal..Haha,turun balik,pastu naik balik,stokin x amik.hahaha,pak pandir ~ last2,naik atas balik amik sikat..Pheww,

Masuk je kete,dah smpi separuh jalan..Aku rasa mcm x sedap hati.Bila pikir pikir balik..

" Oh yeahh ! Aku lupa pakai minyak wangi "

Ah g mati kau larr.Minyak wangi tahan lama x pe r gak..Ni tidak,pakai sikit,dlm stgh jam dah bau mcm susu kambeng..baik x yah..Tiba tiba aku teraba dlm poket aku ; EH Minyak cap kapak ! Orait la tuh.Jadi minyak atar aku kali ni.Hampehh ~

Perjalanan diteruskan walaupun perut masih kosong.Gaya ayah memandu kereta macam tahu dimana letaknya MRSM Kuala Kubu Baru.Nampaknya tiada masalah.Trafik pon okey.Al-maklumlah,test aku jatuh pada hari Jumaat.Hari tu birthday Sultan Selangor.So,seluruh selangor cutii !Semua dok umah layan mimpi.Oh Syahmi ! Happy Birthday.Birthday dia sama date dgn dengan Sultan Selangor..Wahaha,like father like son..Besar nnti confirm kau jd sultan.ak lak jd tukang kipas kau ~ lalala,

Ayah terus memecut laju.Jalan yang boleh dikatakan mcm denai,ayah boleh bwk smpi 110 km/h ? Tu kelajuan kt highway ler..Ni buat highwayy ! Ni low-way.Hehe,ayah pon ke KKB melalui Selayang (Selayang dgn Gombak,mcm sblh2 je.tarahal lah !),terus ke Batang Kali dan naik ke KKB.Baru la masuk pekan dia.

Sebelum mcm Batang Kali tuh.Memang betul ckp Shera ; Jalan mcm ular kena palu.Tau tak ular kena palu camne ? Kalu x tau,g r kat ular..Pastu palu kan dia,ape dia jadi ? (palu pon ak x tau ape mksd)..Tp jgn over sgt,kang korang yg tggl arwah :)

Disebabkan kelajuan bapak aku time tuh,smpi lah di KKB dalam masa 1 Jam.hebat gila.hehe,then jalan je,tetiba nampak Signboard ; Maktab Rendah Sains MARA KKB..Fuh hebat.Aku x cari pon time tuh,mata ak dok ler afal formula math.Tiba2 dah terpampang kt depan,x yah lah cari.Senang keje aku :)

Kami ber-4 pon isi la tank masing2..Makan kt gerai je..Ayah,aku dengan adik ak makan nasi lemak dengan 1 lauk tmbhn..Mak aku makan nasi goreng + telur + paru-paru..Masuk je kete,kami pon gadoh..

" Mak la makan plg mahal skali "
" Eh mana ade ! "
" Ye lerr,Nasi goreng 2 ringgit..Telur 5 posen,paru2 singgit lima..Kita org ? Nasi lemak baru singgit. "

Menyakat mak aku ni mmg best ! Dalam kol 7.50,aku pon masuk ler ke kwsn MRSM tuh.Mmg jauh ke dlm beb !Serious.

Test start kol 8.30,x de benda bhai nak buat.Okey,g masuk tandas..G layan kejap..Hahaha ! Then betulkan rambut..kot kot ade awek lawa ke.hehe,aku target.ak nak jmp Shera (alamak kantoii).mesti r kena smart-smart :)

Pastu,dia suruh cek nama kt list..Aku pon masuk,g cek.Kat situ ade 4 bilik,4 kertas la en..Aku cek kertas pertama,tak de ! Aku cek kertas ke-2 pon takde.Aku dah cuak..jangan cakap nama aku x de ! Aku cek kertas ke-3 pon x de..haishh,aku baca basmalah,cek ler kertas ke 4..Rupanya;
:
:
:
:
:
:

Terjumpa ! Ahmad Farith B.Mohd Yusoff..
Bangge bhai sbb nama terpampang,semua usha..
Sape la gerangan farith ni ek ? hehe,
Cuba korang cek,ade nama korang ? Tak de kan ? Tak de kan ?

dan bilik gua di Pusat Sumber Perpustakaan (PSP).

Time tuh ade 4 bilik,PSP,Makmal Bitara pastu ade lagi makmal..Aku x hafal..Hish,aku hafal Makmal Bitara je,sbb org tu test kt situ..hehe,

Tepat jam 8.15,aku pon cium lah tangan mak ayah aku..Minx berkat la katakan.Then,aku pon masuk la dalam bangunan Imam Syafiee kalo aku x silap..Aku pon beratur ler di barisan PSP sblm staff tuh bwk ke bilik PSP..Mata melilau cari si Shera nih..Hishh,

Beberapa minit selepas itu,staff tu pon bawa kami ke bilik PSP..Oh ! itu perpustakaan dia org sbenanye ! nama je PSP.

" haa,penuhkan line depan "

Ish dia ni..Aku nak 2nd line lah..Nak tak nak,2nd line dah penuh.So aku pon ke first line.Depan ak dinding..Arghh,nak buat apa dgn dinding ? Sblh kiri aku,lelaki..Baju sekolah dia smart.Baju putih lengan panjang,suar putih.Phew,style beb ! Napa hillcrest x buat camni ? Sblh knn lak pempuan..Malas lah nak tego.Lg pon meja comp ak dengan dia clash sbb ade tiang.So agak jauh sikit lah.

Okey,ikuat arahan saya : (kata salah seorang staff pempuan yg jaga aku)
  1. Klik butang masuk.
  2. Masukkan nama anda.
  3. No ic
  4. Kod pusat - 169
Tet! Tet! Tet! Tet!

Wahh,cekap jugak kan dia org main komp ? Ak igt aku sorang je cekap komp.haha,

ha ini dia ;

Nama aku dohh.Bangge r ! Nama korang ade ? tak de kan ?
Jangan byk bunyikk.

" Tkn latihan menjawab "..Tgk mcm mana nak jwb test nnti.Kalo awk dah jawab,nnti ade star kt tepi tuh menandakan awk dah jwb soalan tuh..

" Sudah ? Klik selesai dan jangan tekan apa-apa. "
" (Calon semua mengikut arahan) "
" Ok,klik matematik..Masa adlh 75 minit.Boleh mula skarang "

Aku pon jwb math tuh.Soalan first aku soalan Circle.Sumpah aku ckp,dlm byk2 math.AKu plg suka bab Circle..Pastu cara nak dptkan sudut.Phew,best!

Toleh kiri,soalan first dia algebraic,aku first dah circle ? Wahh ! Soalan lain..tak leh tiru.Aku sempat usha software tuh.Oh,ini UKKM 2007 ler..Soalan recycle..Cinabeng ~

Selang beberapa soalan,aku pandang kiri..Aikk,itu kan soalan circle yg ak jwb td ? Rupanya,dia org shuffle soalan nih.Bijak betul.Just wanna avoid copy each other.Sbenanye,soalan sama je.Cuma no soalan je lain.

Aku pelik,kwn aku ckp Math susah.tapi aku rasa mcm biasa jer.Bukan lah aku nak bangge yg aku ni hebat Math.Tidak ! Tp aku rasa biasa je.Standard PMR lah.tapi kalo nk jmp soalan tambah tolak,ha,kirim salam laa !

Habis Math dalam kol 9.45..Kami pon meninggalkan tmpt ujian..dan pergi lah kemana nak pergi.Ada parents tggu kt luar,makan sama2.Ada jualan kat luar..Tapi parents aku ? Dah merewang tah kemana..Ish,

tak de benda nak buat.Jalan2 kat luar.Usha keliling.Naseb baik dlm beg aku ade roti..So,makan je la..Nak makan nasi mmg x dan..Sebab masa mcm x cukup..Jalan2 kt kelas dia org..Sumpah aku ckp,buruk gila ! kelas ku lagi lawa.Serious ~

Hampir kol 10,aku dah berada di luar PSP tuh.

" Calonn,boleh msk ke tmpt ujian utk test science. "

Aku pon masuk dan terus amik test science..Mcm kwn aku ckp,sc senang.So aku pon jwb je la.Cuma aku mereng sikit time tuh.Yela,science ni mcm fakta sikit.Dah lama x baca buku,aku dah lupa..Haha,but i still can answer the question in confidency.

Oh,ade 1 soalan yg plg aku geram.Aku hafal : Symbol for Power is Watt or Joule per second..Tah mcm mana hebat sgt aku ni..Kuar calculation power..Perghh,ak x hafal lah mangkok.Mengong.Tp ak still boleh agak.

tet tet tet ! Aku menekan kalkulator.yes ! aku dpt jwpn..Syukur Alhamdulillah.

" Masa jawab sudah tamat..Klik selesai "
" (Semua ikut arahan) "
" Kita straight ke Ujian Peribadi..Sila klik Peribadi "
" (Semua blurr.Lapo la tuh) "

Soalan tu peribadi tu camne ? Okey,soalan peribadi tu consists of 100 questions..Mainly,they just wanna test u what special u have..The time that is provided is half of an hour.Sengaja dia letak sikit je masa,sebab benda ni x perlu pikir.Just ask urself.Kenapa dia x letak lama2 ? Sebab dia tau,nnti ade org cuba utk menipu..Ada masa lebih utk cek cek.

Soalan tak de lah susah mana.Biasa biasa je.Tapi soalan mmg mengancan..Soalan byk putar2 dan most jwpn yg aku jumpa adlh Usahawan..heishh,bila masa lak aku nak jd usahawan yg berjaya ?

Okey,i set my mind.Jumpa je soalan ni,aku mesti jwb usahwan.Sebab dia buat camni,dia nk trace kita tipu ke tak.SO terpaksa walopon taste aku bkn Usahawan.Oh,aku masih ingat 1 soalan dia :

Mejadi seorang ....... adalah idola saya sejak kecil lagi.
A-penternak
B-penyanyi
C-peniaga
D-penulis

jap ! jawab B boleh tak ? haha.Finally,ak pon jwb la Peniaga.Sebab peniaga kan usahawan ? Tepaksa dohh !


Ujian Peribadi.
Jumlah yang telah dijawab : 100.

" Okey,masa dah tamattt ! Sila click selesai.. "

Bungkus pencil box..Dan terus kuar bilik tuh..Oh cop ! Kan aku dah kate aku nak jmp sorang awek ni..melepas dohh.Sbb dia bwk family..Ah,segan akuu ! Dia ckp dia nmpk aku,time kt dlm PSP.Siap boleh gelak2 lagi.Siott,bkn nak tegur..ish u nihh ~

Then,balikk ! Oh sblm tuh..Buat kenangan sikit..hehe,

My ID..Bubye mrsm !

Kuar je bilik tuh,tggu kt depan..Sbb nak bg slip..Mati2 aku igt result dpt time tu gak.Rupanya dia buat slip psl ID kita,nama,no ic,tmpt kita ambik..Damn ! Bongok jea.Tak yah kasik la.aku dah hapal.

terus ke dataran kt depan tuh..Mak dok lambai-lambai..Mak,x yah lambai lerr.Peh dah nampak..hahahaha ! Then,igtkan nak Solat Jumaat kat situ..tapi memandang jam masih dlm pukul 12.Aku pon terus ke Gombak.

Dalam jadual habes pukul 12.30,tp ade solat jumaat kan ? so mcm nak bg laluan la.Bagus bagus ! Aku terus rushing ke Gombak.

Cuba korang pikir,dari pagi hanya beralaskan Nasi Lemak gua ke KKB.pastu rehat makan roti..Mmg lapo weyh ! hanya berbekalkan 2 lagi roti,aku makan je la.Malas nak stop lunch.Sebab tkt x sempat nnti.Roti ade 2,adik aku amk 1.Siot ~

Dlm kete,ak tny ar,ape mak ayh aku buat time aku test.Then aku aku cakap ; Jalan-jalan je.Pastu g makan.Huda melantak 3 pinggan..Whoho,huda melantak 3 pinggan ? Pastu curik roti aku.Siott,aku dah lapo dah ni.

pastu lalu jalan bengkak-bengkok.Nak muntah weii ! sbb perut aku kosong.Pastu lalu kat SEMASHUR..Oh,ni lah SEMASHUR ? wahh Melisaa ! Aku lalu sekolah kauuu..Bangge tak ? Bangge tak ? Haha,Pintu gerbang dia lawa ouh..Pastu adegan pening memening diteruskan..Tapi tahan beb..Muka pucat habes..Mulut dah ternganga supaya dpt muntah dengan cpt.

Alhamdulillah,selamat smpi Jam 1 tgh hari.Mandi dan terus ke Masjid.Penat,letih tu x yah cakap ar.Lepas solat,balik.tak makan x ape.Aku pon tido dengan lenanya.Perghh! Nikmat weii..Layan smpi asar.hehe =)

Ini lah pengalaman ak time ujian UKKM maresem..Mmg best ! Serious.Aku enjoy g ujian ni.Latihan ? Aku buat math je,sc aku x baca langsung.Oh lg 1..Aku terlupa nak baca doa time test arituh..Patut lah meraban sgt aku jwb..

Mmg best weii ujian ni..rasa mcm nak pegi lagi..Wiee ~

* * *

korang tau x aku apply mrsm kat mana ? dekat MRSM Pengkalan Chepa..Gila bapak jauhh ! Aku pilih sana sebab mrsm peng.chepa tuh top.So mgkn boleh tolong ak utk jadi bdk pandai.haha,tapi kesian kt parents aku tok hantar ak nnti.Ish ish,

P/S ; Nnti aku update lg saat2 aku apply mrsm ni.sbb mmg ade benda nk dikongsi :) Sbenanye pnjg lagi auw..Tapi memandangkn ni pon dah cukup pnjg..so babai ar.continue next post.x tau bila,



5 comments:

IranTerryScott™ said...

bahhaha! mane aci pakai komp . aku dulu ujian kecenderungan tak buat kat MRSM. buat kat dewan je. tp math dia mana ada tanyaa soalan2 form 3 ke 2 ke 1 ke, adalah sikit .tp laen lah. lagi susah kot . HAHHAA!

Balqis Azhar said...

x kene nyanyi kt msrm ? haha :)
lol ,jk jk .

Ahmad Farith said...

Iran ; Hehe,batch aku bwk 1001 makne buat MARA.hehe.MRSM dah maju ler.Permohonan pon by online.Nnti aku cite next post.

Balqis ; Mengong!Tak nyanyi,menari shati berdansa je kt dalam tandas.Ciss,

puthree said...

hha ujian bitara kan kan aku hantam maths habess ,fuhh pkai sblah mate jea click mouse tu psai x bwak krtas baahahahah

Ahmad Farith said...

Puthree : Eh,korang dah msk mrsm pon kena g ujian?Yop!Peng.chepa tu mrsm bitara.

Post a Comment